Пенсійний фонд України спільно з Міністерством цифрової трансформації України розширили можливості використання документів з мобільного застосунку Дія. Раніше впроваджений механізм використання документів з ресурсу Мінцифри доповнено електронними копіями свідоцтва про народження та реєстраційного номера платника податків (РНОКПП), які є аналогом паперових документів.

Відтепер за наявності свідоцтва про народження та податкового номера в Дії для отримання послуг у сервісних центрах Пенсійного фонду України можна не брати з собою не тільки ID-карту, а й ці документи.

Як скористатись шерингом документів?

Щоб скористатись можливістю шерингу, достатньо відкрити свої цифрові документи в застосунку Дія, натиснути на необхідний документ та обрати штрихкод, продиктувати працівнику сервісного центру 13-значний код та підтвердити запит на передачу даних у Дії до Пенсійного фонду України. Після цього цифрова копія документа автоматично завантажується в інформаційну систему Фонду і працівник сервісного центру може використовувати її для подальшого опрацювання.

Для яких послуг можна використати?

Шеринг цифрових документів може бути корисний при:

  • призначенні/перерахунку пенсій, субсидій, пільг, страхових виплат;
  • призначенні соціальних послуг;
  • розв’язанні всіх питань щодо виплати призначених коштів (зміні способу виплати, зміні банківських реквізитів, переведенні пенсійної виплати за новим місцем проживання, поновленні виплати пенсії);
  • виправленні/уточненні персональних даних у реєстрі застрахованих осіб;
  • оформленні та отриманні пенсійного посвідчення;
  • отриманні довідок (ОК-5,ОК-7), витягів з електронного реєстру листків непрацездатності, інших документів;
  • оформленні допомоги на поховання тощо.

Нагадаємо, обмін електронними документами між Пенсійним фондом України та Міністерством цифрової трансформації України було запроваджено на виконання постанов Кабінету Міністрів України від 08.09.2016 № 606 «Деякі питання електронної взаємодії електронних інформаційних ресурсів» та від 18.08.2021 № 911 «Про затвердження Порядку формування та перевірки е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон, їх електронних копій».

Пенсійний фонд України та Мінцифра й надалі планують розширювати кількість документів у застосунку Дія, які можна використовувати для шерингу.

Довідково

Шеринг документів – (від англ. to share – поділитися) це отримання копій цифрових документів у систему державного органу за допомогою Дії. Такі копії є у форматі pdf-файлів та поля з метаданими.