Інтернаціональні шлюби: Як розірвати шлюб, коли один з партнерів – іноземець?

Сьогодні багато людей знаходять своїх половинок у різних куточках світу. Але що робити, якщо шлюб між громадянином України та іноземцем прийшов до кінця?

Насамперед слід відзначити, що розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем в Україні здійснюється з урахуванням норм Закону України «Про міжнародне приватне право». Крім того, якщо між Україною та державою, громадянами якої є один з подружжя, укладено договір про правову допомогу в сімейних і цивільних справах, застосовуються його положення і в частині розірвання шлюбу.

У випадку розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем, важливо враховувати кілька нюансів.

Існують різні шляхи вирішення цієї ситуації, залежно від обставин:

Позасудовий шлях: Якщо подружжя дійшло згоди та у них немає спільних дітей, шлюб можна розірвати через органи державної реєстрації актів цивільного стану в Україні. У випадку ж спору доведеться звертатися до суду.

Судовий порядок: Якщо справа доходить до суду, потрібно знати, яке законодавство застосовується. Це може бути законодавство тієї країни, де проживає подружжя на момент подачі заяви. У деяких випадках, якщо між Україною і країною іноземця є договір про правову допомогу, ці положення можуть вплинути на процес розірвання шлюбу.

Документи для суду в Україні:

Копії паспортів та ідентифікаційних кодів обох сторін.

Копія свідоцтва про шлюб.

Копія свідоцтва про народження дитини, якщо є спільні діти.

Квитанція про сплату судового збору.

Нотаріально посвідчений переклад позовної заяви на мову відповідача.

Якщо ж подружжя переїхало жити до країни одного з них, розірвання шлюбу відбуватиметься за законами тієї країни, але документ про розірвання потрібно буде легалізувати в Україні, якщо країни не домовились про взаємне визнання таких документів.