У мальовничому козацькому селі Золотоніської громади відбулося перше масштабне благодійне дійство, що мало на меті збір коштів для підтримки українського війська. Організатори – актив громадської організації “Холодний Яр Золотоноша”, “Волонтерський Центр Кропивна” та Золотоніська міська рада.

Про це розповідає видання Золотоноша.City.

На заході були присутні військовики 157-го Золотоніського батальйону Тероборони, які спільно з волонтерами громадської організації «НВР Холодний Яр» за підтримки Золотоніської міської ради презентували власноруч створені наземні, бойові та евакуаційні безпілотні комплекси, а також дрони-мінери та дрони-камікадзе. Ця виставка, що розташувалася на березі сільської річки стала родзинкою заходу. Вона прикувала увагу і дорослих, і дітей.

Чоловіки цікавилися технічними характеристиками комплексів, а дітвора охоче каталася на дистанційно керованих добрими військовими винаходах, випробовуючи, яке навантаження під силу цим конструкціям.

Урочистості почалися з вшанування пам’яті загиблих односельчан на місцевій Алеї Нескорених у центрі села, де встановлена стела на честь воїнів добровольчих батальйонів АТО/ООС. А віднедавна ще й увіковічена пам’ять кропивнянських захисників, які полягли під час повномасштабного вторгнення окупантів: Дмитро Макаревич, Андрій Чернятевич, Віктор Хоменко, Андрій Пошукайло, Вадим Єлховіков, Іван Гетьман.

Дійство перенесли у тінь крислатих дерев, де менше дошкуляла червнева спека. Проте кашоварам від того прохолодніше не стало. Вони терпляче чаклували над величезними розпеченими казанами, де булькала навариста каша і рибацька юшка. Поруч них розташували свої столи-самобранки вчителі Кропивнянської школи та вихователі дитячого садочка, які пропонували власноруч виготовлені цукерки, солодощі, випічку. В’язані вироби презентувала мама військовослужбовця Олексія Сальнікова – Марина. Із Золотоноші з біжутерією ручної роботи приїхала Ірина Бігун. Свою кулінарну смакоту пропонували Інна Строкань та Людмила Костинецька.

Концертну патріотичну програму розпочав колектив сільського будинку культури під керівництвом Григорія Головка. Продовжив її Золотоніський міський будинок культури чолі із Станіславом Щербатюком.

Сольні номери розбавляли благодійний аукціон, що провела Вікторія Долгушина. Серед лотів – вишита картина, розмальовані атрибути військового озброєння.

Серед глядачів – прихильники таланту відомого військового барда, байкера, знаного вінницького волонтера, а нині чинного військовослужбовця 1-ї Окремої Президентської бригади імені Богдана Хмельницького Олександра Клеца. Вони з нетерпінням чекали виступу автора, лауреата фестивалю «Пісні, народжені в АТО». За плечима Олександра – сотні концертів для військових на передовій. Він впевнено тримає культурний фронт та активно співпрацює з оркестром почесної варти. Роботи музиканта не лише підтримують бойовий дух, але й допомагають українським оборонцям переключитися та відновити душевні сили.

– Черкаський край для мене рідний ще й тому, що тут пройшла моя молодість, – сказав Олександр. – Я навчався у пожежній академії ім. Героїв Чоронобиля.

Вікторія Долгушина цьогоріч виступила ще й у ролі реєстратора шлюбу. Молодята Любов і Володимир ДОВЖЕНКИ привселюдно поклялися у вічному коханні.

Працівники товариства «Гранекс Черкаси» розклали намет і щедро пригощали смаженою картоплею. У загальну скарбничку вони поклали 9 тисяч 240 гривень. Освітяни виручили 8 тисяч. Повсюдно, на усіх локаціях організатори встановили скриньки для благодійних внесків. Кашею пригощали Валентина Гвоздь, Наташа Шаповал, Людмила Шпундра, Ірина Мальцева, Ліза Скляренко. Юшку готував Сергій Гвоздь.

Родзинкою і заключним штрихом концерту став виступ міського молодіжного гурту «Колапс». Молодь довго морочилася із встановленням електроапаратури, яка ніяк не хотіла давати чистий звук через підключення до генератора. Але все ж цю перепону їм вдалося здолати.

– Якщо вперто йти до мети, то результат обов’язково буде позитивним. Не варто пасувати перед труднощами, – емоційно прокоментував ситуацію соліст-гітарист Євгеній Янчий.

Перший твір, що виконали юнаки і єдина гітаристка, – Гімн України. Зачувши перші акорди глядачі підхопилися з місць і стали дружно виконувати загальнодержавну пісню. Це вразило!

Загальна сума зібраних донатів – 51 тисяча гривень, яку організатори передали Стасу Піскуну, котрий керує виробництвом волонтерського обладнання для батальйону Тероборони.

Кропивнянський благодійний вечір – прояв єдності сільчан заради підтримки військових, заради об’єднання і згуртування, щоби вчергове довести силу козацького духу і нескореності.

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).